Ordet app är mer eller mindre i var mans mun nu för tiden. Tidigare, innan smartphones fick ett brett genomslag på marknaden var det betydligt färre som kände till vad en app var.

De här tre bokstäverna, i just den här kombinationen kan betyda helt olika saker. Så det gäller att man sitter stadigt i begreppsgungan, annars är det lätt att man blir yr.

 

APP
App eller i sin ursprungliga form, applikation eller applicering, kommer från latinets applicare, tillfoga.

För de flesta syftar APP eller app på begreppet applikation i IT-sammanhang. Ett tillämpningsprogram. I dagligt tal avser de flesta numera då de använder sig av begreppet appar en slags mobilapplikation, ett tillämpningsprogram för mobila enheter som smartphones och läsplattor.

Förkortningen app kan dock stå för Ataktisk polypropen en sorts asfalt som modifierats med en slags plast eller mer korrekt polymer. Akronymen kan även betyda Amyloid precursor protein, som kopplas till sjukdomen Alzheimers sjukdom. Förekomsten av det aktuella proteinet är en slags förelöpare, en budbärare som indikerar att personen kan komma att drabbas av Alzheimers.

 

Mobilappar
Till dagens smartphones finns idag ett oräkneligt antal appar på marknaden. Det gigantiska nummer det handlar om – många miljarder närmare bestämt. Redan i maj 2013 rapporterade sajten mobil.se att 50 miljarder appar nedladdats från App Store, samt att även konkurrerande Google Play-butikerna var framgångsrika på appfronten med 48 miljarder nedladdade appar. Inget mindre än hisnande siffror.Appar 1

 

Vad kostar en mobilapp?
En del av de appar som erbjuds på marknaden i dag kostar inte något alls, så kallad freeware, ibland är de dock reklamfinansierade. Andra kostar en slant att köpa. Det finns också exempelvis olika spelappar som är helt gratis att ladda ned och använda fast det går att köpa visst innehåll inifrån appen. Finansieringsformen och affärsmodellen kallas freemium. Ytterligare en variant är att den kostnadsfria versionen kan upphöra att fungera efter det att en viss tid förflutit, så kallad shareware.

 

Utveckling av mobilappar är något som fler företag skulle kunna göra som ett led i sin marknadsföring. Produktionsbolag i Stockholm skulle kunna komplettera sin produktportfölj med i sitt erbjudande till sina kunder.

 
 
 
 
sportpress