Allt eftersom forskningen går framåt har olika vetenskaper börjat gå samman allt mer för att skapa mekaniska eller artificiella hjälpmedel för människor som har nedsatta funktioner. Det är framförallt inom medicin och teknologi som stora framsteg har gjorts, där bland annat bioniska kroppsdelar och cyborg-teknik har fått extra stor uppmärksamhet. Gamla filmer som Robocop och Terminator verkar allt mindre som science fiction och allt mer som verklighet, och redan idag har många människor fått stor hjälp.

Hur långt vetenskapen kommer kunna gå är det ingen som vet, men många är övertygade att både yttre kroppsdelar och inre organ kommer kunna ersättas med artificiella delar inom en snar framtid. En gång i tiden var ju en pacemaker något otänkbart, och vem hade kunnat tro att atleter som förlorat sina ben en dag skulle kunna springa lika snabbt, om inte snabbare, som de en gång gjorde? Om du vill ta del av denna förunderliga och fascinerande framtid finns det en rad utbildningar du kan gå. För att komma in på dem du vill kan du behöva göra Högskoleprovet och för riktigt bra resultat kan du ta hjälp från Hpguiden.se som ger dig alla tänkbara redskap som du behöver.

Skillnaden mellan bionik och cyborg-teknologi

Även om orden idag ofta används omväxlande är det viss skillnad på teknologi som är cyborg- eller bionik-inriktad. Cyborg är allt som har med mekaniska kroppsdelar som samtidigt består av eller interagerar med biologisk vävnad att göra. Det här intresserar många forskare idag, och bland annat Elon Musk har startat ett helt bolag där något som kallas Neuralink ska hjälpa och förhöja hjärnans funktioner genom ett implantat. Tanken är att ett microcip ska fungera som en stimulator och kunna hjälpa blinda att se, döva att höra och människor med Parkinsons eller Altzheimers återfå sin hälsa. Musk har till och med påstått att det kommer kunna ersätta talet, då två människor med implantat kommer kunna kommunicera utan att använda sina munnar.

Bionik, å andra sidan, är den teknologi som imiterar den biologiska världen och här hittar vi till exempel Leonardo da Vincis flygmaskiner som härmade fåglars flykt. Praktiska exempel inom är bioniska kroppsdelar som idag kan ersätta armar och ben och kardborreband som uppfanns efter att faktiska kardborrar studerats. Vem vet, kanske är det du som står för nästa stora uppfinning?

 
 
 
 
sportpress