Framtidens teknik kan erbjuda mänskligheten nya och förbättrade verktyg. Forskare, laboratorier och uppfinnare ger oss en fingervisning kring vad framtidens teknik kan erbjuda, se följande exempel:

  • Smartklockor som drivs av hudens svett
  • Taktil virtuell verklighet
  • Internet för alla
  • Hypersnabba tåg
  • T-shirt med hjärtövervakning
  • Cancerupptäckande “smarta nålar”
  • Bilbatterier som laddas på några minuter

Marknaden styr dock i stor utsträckning den tekniska utvecklingen och det är därför inte helt lätt att förutse framtidens teknik. Nya tekniker och uppfinningar behöver dessutom resurser, inte minst företagsfinansiering som exempelvis www.capcito.com erbjuder. De mest fantastiska framstegen på teknikens område inom snar framtid kommer redovisas här på ett överskådligt vis.

5 tekniska möjligheter inom snar framtid

Beroende på marknad och teknisk nisch ser framtidsutsikterna olika ut. Följande fem är sannolika inom en snar framtid och är av stort intresse för såväl offentlig som privat sektor.

1. Rymdturism

SpaceX som leds av miljardären Elon Musk arbetar hårt för att utveckla rymdturism. De har redan tecknat avtal om att flyga rymdturister och även slutit avtal med andra rymdturistbolag, såsom Space Adventures. Rymdresor för privatpersoner är dock än så länge mycket kostsamma, och kostar omkring 20 miljoner dollar per person.

2. Självkörande fordon

Snart kommer bilar och fordon att bli självkörande med hjälp av artificiell intelligens. Även om olyckor alltid kan uppstå minskas risken för trafikolyckor avsevärt. Dessutom minskas inte bara antalet dödsfall och skador i trafiken, utan det bidrar också till att frigöra tid till oss själva.

3. Virtuell verklighet

Tekniken för såväl förstärkt verklighet som virtuell verklighet är på frammarsch. I USA är prognosen att antalet användare av tekniken kommer öka med cirka 14 miljoner år 2021. Vissa pionjärer inom tekniken hävdar att målet med virtuell verklighet är att “ersätta” verkliga livet. Redan nu kan den förbättra syn och hörsel i en simulerad verklighet.

 
 
 
 
sportpress