Bilar har, precis som allt annat i samhället, utvecklats mot att bli allt mer digitaliserade. För bara några årtionden sedan var bilarna helt i stål, och den enda elen som behövdes i bilarna var den som användes för tändsystemet och belysningen. Numera är bilar som en dator, och innehåller en mängd olika elektroniska sensorer och ställdon – en modern bil kan ha uppemot 70 olika elektroniska styrenheter. Lägg till detta olika elektroniska system för GPS-navigering, musikuppspelning via USB eller Bluetooth och alla andra funktioner som man kommit att förvänta sig i en bil idag, och du får en bil som innehåller nästan lika mycket IT-teknik som våra hem.

Denna nya utveckling märks tydligt på den typen av klagomål som kunderna har på sina bilar. Detta har man bland annat sett genom en marknadsundersökning som genomfördes bland nya bilägare i USA. Medan bilägarna för några årtionden sedan framförallt klagade på bilarnas motor, fjädring eller transmission, gäller klagomålen idag framförallt bilarnas olika IT-system, till exempel de för röststyrning, Bluetooth och navigering.navigation-1048294_960_720

En annan nackdel med denna nya teknik i bilar, som är av betydligt mer allvarlig karaktär, är att bilarnas sårbarhet ökar och säkerhet minskar när man har IT-teknik installerad som möjliggör att bilarna är uppkopplade till internet, något som flera biltillverkare erbjuder idag. I juli 2015 lyckade till exempel två hackare ta sig in i systemet på en Jeep Cherokee i USA – när de befann sig på en mils avstånd. De tog över kontrollen av bilen från föraren, och satte på radion, aktiverade vindrutetorkarna och kopplade ut bromsarna. Detta resulterade i att bilen körde i diket, men ingen skadades lyckligtvis. Det berodde dock på att händelsen var iscensatt av två IT-experter, som ville bevisa hur sårbara bilarna var för attacker, och hur illa det skulle kunna gå om det hände i verkligheten.

All denna teknik medför dock självklart inte bara nackdelar, utan också fördelar. En sådan är att man med relativt enkla medel (för en insatt, yrkeskunnig person) kan trimma bilen för att få bättre prestanda och lägre bränsleförbrukning. Detta kan göras på olika sätt, till exempel genom chiptrimning eller dieseloptimering. Du kan få hjälp med dieseloptimering på Dieselkraft.se.

Taggar

 
 
 
 
sportpress