När man talar om teleportering finns det förstås ett fiktivt verk som måste nämnas: Star Trek som är en av de bästa sci-fi-showerna någonsin. Det var TV-serien som på 60-talet gjorde den futuristiska tekniken allmänt känd. Den allmänna uppfattningen är att teleportering i verkligheten är omöjligt. Hur osannolikt det än må verka finns det dock en liten realistisk chans att det under rätt förutsättningar skulle kunna fungera. I det här inlägget ska vi därför titta på teleportering och vad som behövs för att vi ska kunna genomföra det. “Beam me up Scotty!”.

Tekniken som gör teleportering som vi föreställer oss den möjlig må ligga långt fram i tiden, om det ens är möjligt överhuvudtaget. Vad du och din firma gör är här och nu. Om du är en del av en organisation som växer vet du hur viktigt det är med kompetent personal på varje position. I växande organisationer förekommer också att nya positioner behöver tillsättas samt ibland att personal slutar. Ibland behövs personer som kan komma in med kort varsel och ta ett ledaransvar, det är där scandinavianexecutive.se kommer in i bilden. De erbjuder interimschefer som har kapacitet att snabbt sätta sig in i nya utmaningar och problemlösning. Med operativa erfarenheter från många olika branscher har de personal som kan hjälpa din firma att uppnå resultat.

Omöjligt! Eller?

Enligt Newtonska fysikaliska lagar är teleportering helt omöjligt. Materia utgörs av atomer som liknas vid små stenhårda biljardbollar. Det ansåg helt enkelt att inte fanns något sätt att få dem att försvinna för att materialisera dem på någon annan plats. För att komma åt hur teleportering kan vara möjligt måste vi röra oss till kvantfysikens värld. Den skala av verkligheten som befinner sig längre ned än atomer och elektroner. I kvantfysikens värld upphör all rimlig logik vi är vana vid i vardagslivet. Partiklar uppstår och försvinner ur tomma intet, det är en kaotisk värld som går stick i stäv med våra erfarenheter.

År 1993 genomförde datorföretaget IBM ett experiment som visade att teleportering är möjligt. I alla fall i väldigt liten skala. Fenomenet som gjort att en teoretisk möjlighet öppnat sig brukar kallas för “entanglement” på engelska. Separata partiklar som tycks vara sammanlänkade på kvantnivå. För att uttrycka det så enkelt som möjligt, utan att gå in på besvärlig fysik, lyckades forskarna överföra information från en atom till en annan – exempelvis positionerna för atomens elektroner och neutroner. Det fanns dock en hake. Experimentet gick inte att utföra utan att ursprungsatomen, den som information skulle överföras från, förintades.

Ett större föremål, eller ännu hellre en människa vore förstås betydligt mer komplext och energikrävande att teleportera. Om det ens är möjligt, men om du frågar den väl ansedde fysikern Michio Kaku handlar det egentligen bara om tillgång till datakraft och energi för att teleportera vardagsföremål, eller människor. Om än att den kapaciteten ligger långt i framtiden.

 
 
 
 
sportpress