Artificiell intelligens är verkligen ett ämne som är på tapeten nu och i samband med detta blossar debatten om robotar upp. En robot som har blivit mycket omdebatterad är roboten Sophia, som diskuterades senast imorse. Men, en robot behöver inte alls se ut som Sophia även om vi nog med säkerhet kan konstatera att vi kommer att möta många fler robotar i framtiden.

En robot skulle lätt kunna utföra uppgifter inom till exempel Distriktstandvården och andra yrken som har med vård att göra. Redan idag ser vi ett ökat antal robotar inom yrken som innebär tunga lyft såsom industrirobotar. En industrirobot är en robot som har minst tre programmerbara axlar och som antingen flyttar tunga saker, utför farliga och eller otympliga arbetsuppgifter såsom svetsning eller arbetar med montering av olika slag. Det är mycket möjligt att många yrkesgrupper inom den här typen av branscher som arbetar med att tillverka saker till stor del kommer att ersättas av robotar i framtiden.

En annan typ av robot som snabbt har ökat i antal är den autonoma roboten. Den här typen av robot finns redan i många hem i form av en dammsugarrobot eller en gräsklippare i form av en robot. Den autonoma roboten skiljer sig framför allt från industriroboten genom att den kan ta hänsyn till etiska regler, använda sig av en form av slutledningsförmåga och agera utifrån dess slutledningsförmåga. I dagsläget sträcker sig de här kunskaperna till att roboten till exempel kan avgränsa ett rum och inte börjar dammsuga på samma ställe som den nyss dammsugit på. Det kan också handla om att roboten själv hittar tillbaka till sin laddningsstation eller känner av när dammsugaren är full.

I framtiden

Både industriroboten och den autonoma roboten kommer med stor sannolikhet att bli ännu vanligare i framtiden. På ett sätt är det fantastiskt smart att robotar till exempel kan utföra arbetsuppgifter som innebär en stor påfrestning för människor eller att ha robotar som till exempel utför vardagssysslor såsom städning av olika slag. Och visst, det här påverkar i allra högsta grad oss människor. Vissa yrkesgrupper kommer mer eller mindre att försvinna helt till förmånen för robotar. Samtidigt kommer förmodligen de yrkesgrupperna delvis att kategoriseras om. Det kommer inte innebära att alla som idag arbetar exempelvis inom industrin helt plötsligt blir arbetslösa på grund av att en robot tog över deras sysslor, utan samhället kommer att utveckla nya arbetsuppgifter och nya arbetsområden. Det är troligtvis en myt att robotarna kommer att ta över samhället helt enkelt för att det kommer att ta betydligt längre tid för samhället att komma fram till den nivån vad gäller den tekniska utvecklingen samt att robotarna fortfarande kräver någon form av tillsyn i många fall. Inom områden som medicin och ännu mer specifikt kirurgi kommer robotar också göra stor nytta i framtiden. Framförallt för att en robot har en mycket högre precisionsförmåga än vad människor har och kan därför utföra den typen av uppgifter bättre.