Vi är omgiven av teknik som gör livet lättare för oss. Dock är den tekniska utvecklingen långt ifrån slut och framtiden visar på oerhörd potential. Den utvecklas i så snabb takt att vissa förutsägelser om trender nästan kan uppfattas som föråldrade innan de ens når allmän kännedom. Härnäst presenteras den mest innovativa och otroliga tekniken som är på frammarsch.

7 tekniker på frammarsch

1. Robotguide. Med en innovativ robotguide designad av studenten Anthony Camu behöver inte synskadade längre ett riktigt husdjur. Denna robotguide består av en handhållen enhet som replikerar samma funktioner som hos en assistanshund. Den kan leda användare genom både utomhusmiljöer och inomhusutrymmen med mycket lite komplikationer till en exakt destination. Enheten bearbetar nämligen omgivande data i form av fotgängare och trafik som gör att användare kan vägledas på ett säkert sätt. Enheten har ett automatiskt läge som detekterar högriskscenarier och ett manuellt läge som påminner om att använda käpp.

2. Smarta tegelstenar. Forskare vid Washington University i USA har hittat ett sätt att utveckla “smarta tegelstenar”, det vill säga tegelstenar som kan lagra energi. Se därför till att hålla utkik på Byggmax. Framtidsutsikterna ser nämligen ljusa ut för denna uppfinning då väggar gjorda av tegelstenar kan både lagra energi och laddas många gånger.

3. Den femte generationens nätverksteknik. 5G är den femte generationens nätverksteknik som är på väg att ge oss ett smartare, snabbare och mer stabilt trådlöst nätverk. Det bidrar därmed till att driva utvecklingen i andra datatekniska trender. Just nu är tekniken under framväxt och till år 2025 kommer den vara etablerad och tillgänglig för de flesta.

4. Artificiell intelligens. Den tekniska utvecklingen av artificiell intelligens och maskininlärning håller på att förändra vår värld. Det är drivkraften bakom många tekniska trender och den pågående automatiseringen inom industrisektorn.

5. Cloud computing. Som namnet antyder innebär cloud computing att data lagras och nås via internet från vilken plats som helst i världen. Denna tekniska innovation underlättar avsevärt arbete på distans och försäkrar att viktig data aldrig försvinner. Framförallt underlättar den ett smidigt samarbete på distans.

6. Virtuell verklighet. Förstärkt verklighet och virtuell verklighet är ännu en teknik i snabb utveckling. Marknaden för virtuell verkligen har vuxit som en raket de senaste åren. Dataspel har till och med börjat utvecklas exklusivt för virtuell verklighet, inte utan anledning eftersom tekniken erbjuder en uppslukande digital upplevelse.

 
 
 
 
sportpress